pühapäev, 10. aprill 2011

Veerpalu "toetuskampaania" solgib aatelisi kampaaniaid

Umbes 5% Eesti rahvastikust on tabanud tõsine epideemia. Veel veidi ning on aeg välja kuulutada pandeemiahoiatused. Isegi kui nakkuspuhang vaibub, on pöördumatu kahju juba tehtud. 

Enam kui 66000 inimest (loo kirjutamise hetkel) on suutnud anda hävitava löögi kõikvõimalike (sotsiaalsete) toetuskampaaniate ja üldrahvalike aktsioonide tõsiseltvõetavusele.
Kampaaniavõtted, mida muidu kasutatakse enamasti heategevuse või ülla rahvusliku eesmärgi elluviimisel, on rakendatud seadusenormide ja eetika vastu patustanud mehe kaitseks.
Süütuse presumptsioon Veerpalu puhul antud juhul enam ei kehti, sest ta on ametlikult süüdi mõistetud. Edasine ei sõltu tegelikult enam ei temast ega ka ta fännidest.
Seda aga ei taibata.


Toetuskampaania internetis.

Koheselt pärast dopinguproovide tulemuste avaldamist loodi interneti suhtluskeskkonnas Facebook Veerpalut toetav kommuun, millega sai liituda igaüks.
Kommuuni nimetus "Usume Andrus Veerpalu" näitab, et see pole mõeldud mitte niivõrd Veerpalu moraalseks toetamiseks kui faktide (ehk dopinguproovide) mitteuskumiseks ja kahtluse alla seadmiseks.
Sisuliselt on tegu mitteallumise (kodanikuallumatuse) kampaaniaga. Mõnel pool maailmas nimetatakse taolist käitumist ka mässuks.
Värskeimad näited on Lähis-Idas; Eesti minevikust meenuvad nt kooliõpilaste laamendamiseks üle läinud rahutused Tartus 1990ndate teises pooles ning Pronksiööd Tallinnas.

Mida annab taoline kampaania Veerpalule?
Kas, nagu üks mu tuttav väljendus, parafraseerin:
"Kui see Facebooki leht 100000 toetusavaldust kogub, koonduvad valgud Andruse uriinis automaatselt ümber ja proovi vastus on negatiivne."?

Vaevalt.
Kiirusekaameras kahesaja kilomeetrise tunnikiirusega vahele jäänud liiklushuligaani ei päästa ükski kampaania.
Dopinguproovides vahele jäänu mainet päästavad vaid teaduslikult tõestatud vastupidised tõendid, mitte fännide ülevoolavatest emotsioonidest tingitud meeleavaldused.

Äkki peaks sellisel juhul korraldama kampaaniad ka sportlaste Mikk Segeri ja Joosep Laiksoo "puhtakspesemiseks"?
Et kui süüdimõistetud mõrtsukale Facebooki rajatud toetuslehel on fännidelt saadud 50000 "Like/Meeldib" toetusavaldust, siis annab Vabariigi President talle armu; 100000 "Like/Meeldib" puhul kustutatakse kuritöö jäljed registritest ja meediaväljaannete online-külgedelt?


Inimketi korraldamine.

Kui aga taolise tühiasja tõttu, nagu dopinguskandaal, hakatakse suisa korraldama inimketi aktsioone, siis solgitakse sellega esmajoones "püha" Balti keti tähendust.
Aktsioon, mis pidi väjendama Balti rahvaste ja rõhutute solidaarsust, muundatakse ootamatult toetusavalduseks isikule, kes suure tõenäosusega tegutses nii ebaeetiliselt kui ebaseaduslikult.


Mis järgmisena?

Puudu on veel korjandus stiilis "Anneta Veerpalu heaks 1 euro", mille läbiviimiskulud ja teenustasud neelaks 90% tulust.
Loodetavasti nii madalale siiski langeda ei jõuta ning massipsühhoos taandub enne.
Või vähemalt suunatakse kainenedes kogutavad tulud hoopis seitsme Liibanonis pantvangis oleva jalgratturi väljaostmiseks. Nemad on hetkel ju üldse ununenud.


Tekib küsimus - milline peaks nüüd välja nägema järgmine TÕELISELT SUUR ja OLULINE aktsioon?
Öölaulupidude ja laulva revolutsiooni vaim lõhuti päevapoliitilise vabaõhupalaganiga Märkamisaeg; Balti keti mälestus määritakse Veerpalu ketikesega; Teeme Ära muundus nõukaaegseteks laupäevakuteks...
Kas järgmisena peaks kogu eestlaskond teostama kollektiivse enesetapu, et mõnda OLULIST teemat esile tõsta? Sest eelmainitud massiürituste korraldamine ei mõjuks tänu pidevatele kopeerimistele enam veenvalt ega uudsena.


Igasuguste tulevaste toetuskampaaniate latt kerkis nüüd igal juhul oluliselt kõrgemale, võrreldes varasemaga.
Ehk siis - neil, kellel tulevikus tõesti oleks abi või toetust vaja, on seda veel raskem saada. Kuna varasemad järeleproovitud kampaaniavõtted enam ei toimi või ei mõju piisavalt innustavatena.


Üks on aga kindel - Veerpalu ümber toimuva näol on tegu ülimalt huvitava sotsiaalteadusliku eksperimendiga. Uurimismaterjali jagub ses osas ohtralt.
Esiteks sotsiaalmeedia (väär)kasutamisest ning selle mõjust inimeste hoiakutele lühemas ja pikemas perspektiivis.
Samuti massipsühhoosi tulemusel muutuvatest väärtushinnangutest, kus kurjategijast saab kangelane, seaduserikkujast ingel.
Kõige tagatipuks peaks tööpõllul leiduma koht ka religiooniuurijatele. Sest toimuv on omandanud juba usuhulluse mõõtmed, kus "uskmatuid" ja "tõerääkijaid" ähvardatakse sõimu ja vägivallaga. Puudu on veel vaid tänavarahutused kahe osapoole, Veerpalu uskujate ja dopinguproovi uskujate, vahel.


Lõpetuseks ei jää muud üle kui tsiteerida üht teist tuttavat, kelle iseloomustus hullusest haaratud eestlastele kõlas nagu rusikas silmaauku:
""Mina usun Andrus Veerpalusse" grupi liikmete nimekiri oleks Nigeeria ärimeestele täiesti hindamatu allikas, et kellele meilida.".




 Foto: Õhtuleht

32 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mine vittu lohh

Anonüümne ütles ...

Väga rumal kommentaar sinust kui pimesi nõdrausuline Andrus Veerpalu suhtes et ta kasutaks dopingut. Õpi arenema ja uuri teise nurga alt mis on WADA köögipoolsel taustal/ laboril tegemisi.
Esiteks: AV on tunnistanud avalikkuse ees et pole tarvitanud keelatud dopinguaineid. Tema südametunnistus on puhas ja aus mees.
Teiseks: loe allpool antud veebileheküljel artikli tuntud doktori.... kommentaarist WADA puuduliku ja nõrgalt areneva ( ebapädeva) uuringutööst hemoglobiini asjas.
Häbi olgu sulle et soovid Andrust poriga mustata.

http://doctorjaan5.wordpress.com/2011/04/08/veerpalu-voib-olla-suutu/

Anonüümne ütles ...

Ah et Veerpalu võib panna ühele pulgale mõrtsukjuhtide ja pronksiööl Tallinnat lõhkunud tibladega? Väga huvitav mõttearendus. Jutumärkides.

Tegelikult võiksid end kõigepealt natukene asjaga kurssi viia, mõelda (kui sa selleks muidugi suuteline oled) ja oma lollust häbeneda.

Anonüümne ütles ...

Kui Andrus ütleb, et ta pole keelatud aineid tarvitanud, siis on loomulik, et paljud teda usuvad ja seda ka välja näitavad.

Anonüümne ütles ...

Kuidas saab autor siia näiteks tuua M. Segeri ja J. Laiksoo? Mina sellest aru ei saa. Kas Seger või Laiksoo on OM-ilt ja MM-il mõne medali toonud? Ei ole. Ja veel kiiruskaamerad. Uuri natuke antud olukorra tagamaid ja hakka siis kirjutama!
Ajuhiiglane selline!

Anonüümne ütles ...

Kampaania nagu iga teinegi, õilistada kampaaniavormi kui mingit pühamat/puhtamat viisi inimeste meelsuse väljendamiseks, millega tohib promoda ainult "õigeid ja häid" asju on sama veider kui sportlase pimesi fännamine.
Veidrikud olete mõlemad. (Veerpalu toetajad siiski veits vähem, nende põhjendused on natuke ratsionaalsemad ja emotsionaalselt tervemad kui kampaania-pühaduse-kuulutajatel.)

Anonüümne ütles ...

Panna Laiksoo ühet patta Veerpaluga...Äkki Te hr.Kaldur valgustaksite kõiki teisi kelle nimelt Veerpalu surnuks suusarajal sõitis

Anonüümne ütles ...

Mõtted, mis tekkisid kui sinu mõlgutusi lugesin

1) Sina kogud lihtsalt Andrus Veerpalu nimege endale klikke
2) Sa pole nagu üldse lugenud Lapisoo ja selle teise kohta käivaid komme artikli sabades ja foorumites, et niimeelevaldseid järeldusi teed?

Tervitades Marina Kallas

Anonüümne ütles ...

Rahvas väärib oma kangelasi.

Anonüümne ütles ...

Rahva hääle ja meeleavaldused muutis mõttetuks ju mäletatavasti Savisaar, kui tema tagasiastumiseks märkimisväärne arv allkirju koguti.

Anonüümne ütles ...

Marko Kalduri nimi jääb igavesti meelde seoses eestluse eitamise ja meie kangelaste mõnitamisega. Häbi.

Anonüümne ütles ...

Veerpalu võrdlemine Segeri või Laiksooga pole kaugeltki mitte meelevaldne lahmimine. Noh, samas tean mina ka oluliselt vähem keemiast ja bioloogiast kui suvaline õhtulehe kommentaator.

Anonüümne ütles ...

Mis siin ikka mõelda. Toetan Marko arvamust. Ma võtan selle veel veidi kokku uskujate poole pealt: Andrus Veerpalu suust tuleb kuldset tõde ja mitte midagi muud, Andruse teod ei saa olla väärad sõltumata sellest , mida ta teeb. Andrus on püha eestluse esindaja ja ta on absoluutselt puutumatu kõige halva poolt.

Laik ütles ...

Vot kui tublid inimesed, toetajad! Ei loe see midagi, et mõlemad proovid positiivsed, ikka usume ja loodame_mida? See on kurb fakt ja kahju on sellest, kuid lõpetage ainult selle uskumine mis meile meeldib! Maailm on täis sündmusi mis meile ei meeldi, kuid neid tuleb kahjuks uskuda!

Anonüümne ütles ...

Inimesed võiksid natuke asju uurida, ja siis leiaksid ühe fakti, mis on ka uudistes kirjas. See test, millega tehakse dopingu testi EI TEE vahet sellel, kas on tarbitud tõesti mingit ainet, või on keha ise loomulikul teel mingid näitajad üles ajanud .. Kui ta tegi enne kõvasti trenni, siis arvata on, et tal see näitaja tõusis ja ta ei kasutanud 100% dopingut, nagu kadestajad/kriitikud/ tüüpilised eestlased väidavad :)

Anonüümne ütles ...

Ilmselt olen ma üks neist vähestest kellel on suht ükskõik sellest teemast. Eks tõde ole ju ikka valus kuulata ja tõesti mida annab see inimkett või kampaani FB-s! Mitte kui midagi. Hämmastav on lugeda neid kommentaare, mis pulbitsevad pimedast vihast. Ja Andrus oleks enne võinud mõelda kui järas Talleggi kana, mis on täis kasvuhormoone, mida suursponsor talle ette kandis, et äkki see mõjutab kuidagi ka dopinguproove! Üliselt oli väga positiivne lugeda ka antud artiklit, et mitte kõik ei ole läinud kaasa selle massihüsteeriaga ja suudavad veel oma peaga ka mõelda.

Anonüümne ütles ...

Sa oled ikka väga valed näited toonud Segeri ja Laiksoo põhjal.
Kulla mees,nemad on mõrtsukad,aga ma ei tea,et Andrus Veerpalu oleks kedagi mõrvanud.Siin on ikka väga-väga suur vahe.Pluss USA-teadlasedki ütlevad,et see test võib anda valepositiivse tulemuse,mis rikub ausa spordimehe karjääri ja seekord see ka nii on.Ja vaata kasvõi seda,kui suur protsendiline erinevus oli kahel testil.

Anonüümne ütles ...

Esimese asjana tahaks kohe öelda, et ei kavatse antud blogipostituse autorit tema "ketserluse" pärast risti lööma hakata, kuna me kõik elame vabas riigis, kus igaühel on õigus oma arvamusele ning selle väljendamisele.
Samas sooviksin vastu vaielda autori poolt välja öeldud mõtetele, et FB grupiga liitunud on nagu mõne viirusega nakatunud või siis kergemeelsed nigeeria petturite ohvrid.
Võib-olla tundubki antud aktsioon "välisvaatlejatele" arusaamatu, kuid neile on mõistetamatu ka eestlaste omadus rasketel hetkedel (ja paratamatult on antud olukord eestlaste iseteadvusele keeruline) olla teineteisele toeks.
Millegi pärast tundub mulle, et need, kes on nimetatud grupiga liitunud, ei teinud seda mitte soovist maha tallata WADA reeglistikku ning protseduure, vaid soovist toetada ühte neist vähestest inimestest, tänu kellele Eesti nimi üldse maailmakaardile kas või hetkeks on jõudnud. Usun, et sarnane olukord oleks tekkinud ka siis, kuid positiivse proovi oleks FB ajastul andnud Kristina Šmigun, Jaak Mae, Erkki Nool või Jüri Jaanson. Kommuuni eesmärgiks pole näidata oma heakskiitu dopingu kasutamisele, vaid oma toetuse avaldamisel AV kui isikule, kui eestlasele.
Ja antud juhul on kõikvõimalikud paralleelid pronksiöö maradööride, roolijoodikute jms suhtes liiga ülepingutatud ja ebakohased.
Kui juba postituse autor tõi kõikvõimalikke variante antud nähtuse uurimiseks, võiks omalt poolt tuua üldlevinud tõe, mis kehtib leina puhul. Leinal on mitu etappi: eitamine, viha ja teiste süüdistamine ning lõpuks leppimine.
Samas, olen veendunud, et väga paljudele eestlastele ei lähe absoluutselt korda see, kas AV andis oma elu viimase dopinguproovi positiivsele või negatiivsele tulemusele. Nemad usuvad ja mäletavad ja toetavad seda AV't, kes on neile toonud palju unustamatuid hetki. Ja seda ei saa neilt ära võtta ei WADA, FIS, ajakirjandus kui ka üksikud blogijad.

Unknown ütles ...

Kui ei teaks, et Kaldur on ise suli võtaks ehk ta väljaastumist ausa inimese arvamusavadusena. Aga mis teha, õni lihtsalt üritab teisi süüdistades ennast paremana näida lasta.

Anonüümne ütles ...

Et mõistuspärane käitumine ning mõistuspärane mõtteviis ja arutelu kipuvad kahjuks järjest haruldasemaks jääma hindan käesoleva blogi autori artiklit kõrgelt.
Sellele vastandina tekitavad kontrasti allolevad kommentaarid tegelastelt, kes keelduvad mõistuspärasest asjade analüüsist lastes juhtida end emotsioonidest.
Nende vaimsest potentsiaalist saab aimu aga sellest, kuidas nad ei saa pihta näidete analoogia kontekstile, tõlgendades neid ühe konkreetse isiku ja tema konkreetse teo võrdlemisega teisega.

Taavi ütles ...

Hea Marko.
Kommuuni nimetus "Usume Andrus Veerpalu" näitab seda, et ma usun Andrust, kui ta annab oma sõna, et ta ei ole dopingut tarvitanud ja ei midagi muud, seda vähemalt minu jaoks. Dopinguproovide tulemuste (praeguste) vastu ma ei vaidle, aga usun ja loodan, et nendega ei ole kõik korras- ehk Andrus suudaks tõestada, et need näidud on kas ebausaldusväärsed või põhjustatud millestki, mis ei ole ebaseaduslik.
Samuti tahaksin öelda, et Veerpalu ei ole veel ametlikult süüdi mõistetud, kuna tal on aega tulemuste vaidlustamiseks ning antidopinguagentuurilt ei ole tulnud ametlikku teadet Veerpalu süüdimõistmise kohta või võistluskeelu kohta.
Inimketti ei moodustatud protestimiseks, vaid selleks, et Andrus ja avalikkus näeks, et on inimesed, kes tema sõna usuvad. Avaldati teotust, mitte ei vaidlustatud tulemusi vms. Lõpetuseks - oma kodulehel asuva CV lõpetad väitega, et sind iseloomustab loogiline mõtlemine ja analüüsivõime. Kasuta neid omadusi.
Tänades
Taavi

Anonüümne ütles ...

Nii, :) nüüd Marko Kaldur, oled sa "eesti rahva" kolme vihatuma objekti hulgas - sina, Postimees ja õlu! See Saku oma...:) Oled nüüd võrdsel pulgal Juudase, Hitleri, Staliniga. Tuhande aasta pärast on Kalevipoja eepos märkamatult asendunud Markokalduri eeposega...

Anonüümne ütles ...

to taavi. Anna endale aru, millist sõnumit "Usume Andrus Veerpalu" toetamine sisuliselt kannab. See tähendabki seda, et usume tema sõnu pimesi, lihtsalt sümpaatiast, sõltumata sellest, mida näitavad faktid ehk dopinguproovide tulemused.
Samas, kui palju Veerpalu kinnitus, et ta pole midagi keelatut tarvitanud, on ikka tema sõnad? Ei maksa arvata, et ta on sellises avalduses olnud täiesti vaba ja sõltumatu. Kaalul on ka Eesti suusaliidu ja suure tõenäosusega kogu Eesti suusaspordi reputatsioon. On üpris kindel, et asjaomased on andnud Veerpalule väga selgesihilisi juhtnööre, mida öelda või teha.

Anonüümne ütles ...

Seda, et tegemist on psühhoosiga, näitab ilmekalt eelpoolmainitud Dr. Suurküla esiletõstmine mingi "tõe" allikana. Mitte üheski normaalses situatsioonis sellist marginaali tõsiselt ei võetaks. Dr. Suurküla võiks jääda oma liistude juurde ja propageerida edasi oma kuulsusrikast Transtsendentaalset Meditatsiooni ja selle vägevust "tõestavaid" nn teadusuuringuid, mis suures enamikus tehtud TM-liikumisega otseselt seotud kallutatud seltsimeeste poolt. Selline inimene siis tuleb nüüd suure suuga rääkima, et need dopingutestid on vaieldavad? Hakake kõik kiiresti TMi tegema, kui usute pigem mingit marginaalset veidrikku kui teadaolevaid fakte.

Tulipunane Trussaar ütles ...

Hei Marko! Sinu tähelepanekud on väga õiged. Isegi siis, kui AV pole kasutanud sihilikult lisa-aineid, on tema süü väga selgelt tõestatud. Ei taha siinkohal rumalaks teha kõiki toetavaid inimesi, kuid siiski peab alati ennem vaatama millele toetust avaldatakse. Keegi ei saa juu hukka mõista keskkerakonda kuuluvaid aatelisi inimesi, kuid ometi vaatame neid kui veidi imelikke. Nii on ka nende AV toetajatega, kes loodavad inimketi abil positiivset proovi negatiivseks muuta: LOL.
Olemas on veel väga palju erinevaid vahendeid toetuse avaldamiseks: näljastreik, boikott, suitsiid (massiline), Lätile kallale tungimine jne. Proovime õige neid kõiki? Vaevalt küll ....
Marko, sul on õigus!!!
K.

Anonüümne ütles ...

Paraku ei suuda aga käesoleva loo autor hoiduda ilmsest demagoogiast. Nn uskujate alavääristamine oma arvamuste ja ideede süvendatult heas valguses eksponeerimiseks ei ole temaatika sisuline käsitlemine. Võrdlused on ebapädevad ja paistavad olevat kantud rohkem emotsioonidest.
Lisaks jääb mulje, et autor pole teemakohaseid ajakirjanduslikke artikleid, intervjuusid, kommentaare ja eksperthinnanguid lugenud-kuulnud. Kogu arutelu baseerub ühel faktil (A- ja B-proovid olid positiivsed) ning ei käsitle teemat komplekssena, võttes arvesse ka teisi asjaolusid.
Üldiselt esindab see kirjutis Õhtulehe ja Postimehe stiili. Murettekitav on lugeda, et vastaspoolt pole üritatud mõista vaid ainult mustata ning inimestes tekkinud emotsioonid on huvipakkuvad vaid sotsiaalteadusliku eksperimendi kontekstis. Nn inimlikkusest võõrandumine paistab võtvat üha laiahaardelisemaid mõõtmeid. Kõige kurvem aga on tõdeda, et kuigi tegu on kõigest ühe blogipostitusega, siis sarnaselt kirjutavad ja analüüsivad ka trüki- ja onlinemeedias sõna saavad ajakirjanikud. Kurb.
Loodan, et autor edaspidi üritab olla objektiivsem ja kaalutlevam, kui tal peaks olema soovi selle poole püüelda.

Unknown ütles ...

mina ei usu sind,andrus!!!!

Anonüümne ütles ...

Mõnel siin on vist kade meel, et endal nii palju fänne ja toetajaid ei ole :S Mina igastahes usun Andrust. Mix ta peax nüüd hakkama dopingut kasutama, kui terve elu on ilma hakkama saanud?
Ja ikka väga nõme panna Andrus ühele pulgale mõrtsukatega :@ Väga nõme.
Andrus on pikkade aastate jooksul olnud väga tubli ja eestile mitmeid medaleid toonud ja mitte kordagi ei olnud dopinguproov siis positiivne.

Anonüümne ütles ...

Enne usun Andrust kui kedagi Markot. Viimane on ikka ehtne eestlane, kui teist eestlast tümitatakse, siis tümitab hea meelega ise kaasa selle asemel et kokku hoida. Häbi peaks Sul olema!

President ütles ...

Vouu, mis kommentaarid. Rahvuslik kangelane... legend... rohkem nagu mees, kes suudab keskmisest kiiremini lume peal liikuda. Kuid muidugi, milleks uskuda oma ala spetsialiste dopinguküsimuses? Inimene ju ei valetaks, ega:D

Cassie ütles ...

Vastus kommentaarile "Kuidas saab autor siia näiteks tuua M. Segeri ja J. Laiksoo? Mina sellest aru ei saa. Kas Seger või Laiksoo on OM-ilt ja MM-il mõne medali toonud? Ei ole. Ja veel kiiruskaamerad. Uuri natuke antud olukorra tagamaid ja hakka siis kirjutama!
Ajuhiiglane selline!"

Ei ole see võrdlus nii vale midagi, see mitu medalit on keegi teeninud ei tohiks olla määrav karistuse mõistmisel. Kui mul kümneid medaleid ja tuleb välja, et ma olen tapnud paar nt eluheidikut, kas siis ma peaks jääma karistuseta? Seaduse ees on kõik võrdsed. Pole ühtegi lõiget seaduskaristikus, et medalid on karistust leevendavad olud.

Niiet jah, mõtle ka enne, kui lahmid.

Ma pole ei Andruse poolt ega vastu. Lihtsalt selline on minu arvamus.

Anonüümne ütles ...

Kas AV midagi tarvitas või mitte, pole oluline. Toetajad tekkisid eelkõige selle kanakarja kambaka pärast, mis ajakirjanduses pihta hakkas. Ei saa võrrelda seda inimest mõrvarite ja kurjategijatega. Kui ta kedagi on kahjustanud, siis ikka ainult iseennast. Huvitav, et isegi suured pätid ja kurjategijad pole saanud nii suure negatiivse tähelepanu osaliseks. Saan aru, et sellele fänniliikumisele võib kirjutada vastulause, aga ei maksa laskuda sellega nii madalale tasemele. Mitte ühegi seaduse järgi ei tituleeri dopinguga vahelejäänud sportlane kriminaalkurjategijaks, selle võiks autor endale selgeks teha.
Ise ma tippspordist lugu ei pea just seetõttu, et nad kõik on seal otsast otsani keemiat täis topitud ja asi juba oma olemuselt ebaaus.